Шрифт
Цвет
Графика
«Циничные карты» культурный шок в бесплатной онлайн игре!
Изображение точки

Чтобы увидеть режим дополненной реальности в действии:

1. Установите приложение ARTEFACT для iOS или Android;

2. Найдите выставку «Mordovian Museum: Ethnography Collection»

3. Нажмите на кнопку «Распознать» и наведите камеру на экспонат;

Скрыть точки интересаПоказать точки интереса
Показать в высоком качестве

Handcrafted Plunger-Type Butter Churn

Время создания
1920s
Место создания
Shaly, Temnikovsky district, Tambov province
Размер
body 63х19.5 cm; lid 18х20.5 cm; plunger 108х13х14 cm
Техника
carpentry
4
Открыть в приложении
#1
Fyodor Ignatiev
Handcrafted Plunger-Type Butter Churn
#7
The handcrafted butter churn was made by Fyodor Ignatyev, a carpenter from the village of Shaly, Temnikovsky district, Tambov province. It was donated to the museum by Galina Antipova, a cousin of the craftsman’s daughter.

The butter churn consists of a body, a plunger with a disc and a lid. The cylindrical body is made of solid linden trunk, at the bottom edge and just above the middle part it is bound by two forged metal hoops, fastened with overlapping rivets. A plunger is a stick with a set on its working end wooden disc and with four notches on its circumference for the free passage of buttermilk — the cream obtained in butter production.

Scientists believe that the first butter churns date back to the 6th century. In Scotland archaeologists have discovered the lid of a butter churn dating from this century.

Having a churn or a “pakhtalka” was considered a sign of prosperity. People used to say about a good owner: “he has butter in his beard “. The most ancient type of pakhtalka was a tall, dug-out tub where butter was churned with a stick with wooden circle set on its end, quickly moving it up and down.

In time, more advanced butter churns appeared in the form of a dug-out or assembled from staves horizontal cylinder, inside which the axe with four blades rotated. Butter was churned in them by turning the handle.

Usually, it was women who milked cows and processed dairy products. They churned butter mostly in spring and summer when milk yields were more abundant. To make it, milk was left to rest in pots, later cream or sour cream (if the milk turned sour) was skimmed off with a spoon and put into the butter churn.

Children and teenagers were usually entrusted with churning butter because it was not difficult and did not require much physical strength or special skills, but it was time-consuming. The butter was rinsed with cold water. The remaining liquid, buttermilk, was used for food, for making dough, and for feeding calves.

In the folk cuisine butter was used in liquid dishes. It was also used to grease porridges, potatoes, pie fillings, and pancakes. In summertime the butter was melted so it wouldn’t be spoiled.
#6
читать дальшескрыть
00:00
00:00
1x

Handcrafted Plunger-Type Butter Churn

Время создания
1920s
Место создания
Shaly, Temnikovsky district, Tambov province
Размер
body 63х19.5 cm; lid 18х20.5 cm; plunger 108х13х14 cm
Техника
carpentry
4
Наведите камеру вашего смартфона, чтобы открыть в приложении
Поделиться
ВконтактеОдноклассникиTelegram
Разместить на сайте
Скопировать ссылкуСкопировано
Скопировать код
Открыть в приложении
Чтобы увидеть режим дополненной реальности в действии:
  1. Установите приложение ARTEFACT для 
  2. iOS или Android;
  3. Найдите выставку «Картины в деталях»
  4. Нажмите на кнопку «Начать просмотр» и наведите камеру на картину;
  5. Перелистывайте картины на компьютере и следите за происходящим на экране смартфона.
 
«Циничные карты» культурный шок в бесплатной онлайн игре!
Мы используем Cookies
Во время посещения данного сайта, Минкультуры России может использовать общеотраслевую технологию, называемую cookie. Файлы cookie представляют собой небольшие фрагменты данных, которые временно сохраняются на вашем компьютере или мобильном устройстве, и обеспечивают более эффективную работу сайта. Продолжая просматривать данный сайт, Вы соглашаетесь с использованием файлов cookie и принимаете условия.
Подробнее об использованииСкрыть
Содержимое доступно только на русском

X

Нашли опечатку?...

%title%%type%