Шрифт
Цвет
Графика
«Циничные карты» культурный шок в бесплатной онлайн игре!
Изображение точки

Чтобы увидеть режим дополненной реальности в действии:

1. Установите приложение ARTEFACT для iOS или Android;

2. Найдите выставку «Culture and Way of Life of the Adyghes»

3. Нажмите на кнопку «Распознать» и наведите камеру на экспонат;

Скрыть точки интересаПоказать точки интереса
Показать в высоком качестве

Spoon for Kalmyk tea

Время создания
Early 20th century
Техника
Woodcarving, polishing
4
Открыть в приложении
#1
Spoon for Kalmyk tea
#4
The Adyghes preferred wooden, metal and ceramic dishware but most often they would use wooden ware, notably, made from boxwood which is very good for woodworking even with the simplest tools. It is the wood from which the spoon presented in the Museum was made. 

For centuries, Kalmyk tea was Adyghes’ most popular drink. It was used to sate not only thirst but hunger as well. A couple of cups of such tea and a piece of fresh home-made bread were enough for a good snack. The rich drink consisted of tea, milk and salt. 

As one can guess from the name, the Adyghes borrowed the recipe from their neighbours, Kalmyks. Salty, with a lot of milk and therefore buttery and thick, Kalmyk tea became popular in Central Asia during the Golden Horde times. Up to this day, scholars cannot reliably determine where and when exactly this culinary tradition appeared, but many believe that it was in the Tibet where milk, yak butter and salt were added to green tea. 
 
The basis of the classic Kalmyk drink was brick tea, i.e. pressed green tea. This kind of storage added an especially rich flavour to the tealeaves and made it possible to conveniently transport it when travelling for a long time. The Adyghe drink was brewed using horse dock as a basis to which origanum (dady’u in the Adyghe language) was added for a delicious flavour. 

Kalmyk tea ‘Adyghe style’ was brewed in the following way. They took a few, usually 3-4, sprigs of horse dock, rinsed them and put on the bottom of a pan, poured cold water in the pan, brought it to boil and left on a slow fire for a hour until the brew acquired a dark colour. Then the pan was covered with a lid and the brew was left to infuse; 15 minutes later the sprigs were taken out with a straining spoon and the drink was poured to another vessel. Then milk was added, usually one third of the brew volume, and put on fire to boil again. Then salt, black pepper and up to 100 grams of butter were added. 

Kalmyk tea was poured into cups with a big wooden spoon, which looked more like a ladle, stirring thoroughly. The custom was to serve the drink hot together with pastry, for example, with guubat, a traditional Adyghe cheese pie from wheat flour.
читать дальшескрыть
00:00
00:00
1x

Spoon for Kalmyk tea

Время создания
Early 20th century
Техника
Woodcarving, polishing
4
Наведите камеру вашего смартфона, чтобы открыть в приложении
Поделиться
ВконтактеОдноклассникиTelegram
Разместить на сайте
Скопировать ссылкуСкопировано
Скопировать код
Открыть в приложении
Чтобы увидеть режим дополненной реальности в действии:
  1. Установите приложение ARTEFACT для 
  2. iOS или Android;
  3. Найдите выставку «Картины в деталях»
  4. Нажмите на кнопку «Начать просмотр» и наведите камеру на картину;
  5. Перелистывайте картины на компьютере и следите за происходящим на экране смартфона.
 
«Циничные карты» культурный шок в бесплатной онлайн игре!
Мы используем Cookies
Во время посещения данного сайта, Минкультуры России может использовать общеотраслевую технологию, называемую cookie. Файлы cookie представляют собой небольшие фрагменты данных, которые временно сохраняются на вашем компьютере или мобильном устройстве, и обеспечивают более эффективную работу сайта. Продолжая просматривать данный сайт, Вы соглашаетесь с использованием файлов cookie и принимаете условия.
Подробнее об использованииСкрыть
Содержимое доступно только на русском

X

Нашли опечатку?...

%title%%type%