Шрифт
Цвет
Графика
«Циничные карты» культурный шок в бесплатной онлайн игре!
Изображение точки

Чтобы увидеть режим дополненной реальности в действии:

1. Установите приложение ARTEFACT для iOS или Android;

2. Найдите выставку «Battleground: from Lake Ladoga to the Arctic»

3. Нажмите на кнопку «Распознать» и наведите камеру на экспонат;

Скрыть точки интересаПоказать точки интереса
Показать в высоком качестве

Packaging for meat bouillon cube

Время создания
1930s
Место создания
Moscow, the USSR
Размер
1,7x6,8x4,7 cm
Техника
factory production
Коллекция
0
Открыть в приложении
#2

The Karelian Front Museum houses household items of the pre-war and war times. One of which is meat broth cubes — something that is also very common nowadays. In the exhibition, they are represented by their packaging from the Moscow Meat Processing Plant named after Anastas Mikoyan.

A meat broth cube is a dry broth concentrate with additives. There are meat, chicken and vegetable cubes — depending on the ingredients.

Julius Maggi is considered to be the inventor of classic broth concentrates. In the mid-1880s, he released broth in dehydrated and paste form with natural spices and flavors to the market. The concentrate took the form of a dried cube in 1906. By 1914, broth cubes were produced by over 50 companies, this product became truly popular during the World Wars. Soups and broth cubes were in great demand in field conditions. They were easy, delicious and quick to make, had a lot of nutrients and received only positive feedback from soldiers.

In the USSR, such products began appearing en-masse in the 1930s, when part of the state’s resources were redirected to the development of the food industry. Anastas Mikoyan, the People’s Commissar of the Food Industry of the USSR, played the key role in the deployment of this type of production. Under his supervision, not only was the latest foreign equipment from Germany, Great Britain and the USA imported to the USSR but also entire factories and kitchens were employed to produce frozen goods, canned food and concentrates. In 1940, special state standards were developed for food products, which received the name GOST. Rapid industrialization, the creation of kitchen factories, experiments in lifestyle, the involvement of women in factory work — all this contributed to the spread of easy and simple to prepare food concentrates.

Bouillon cubes were packed in small tin boxes of 10 pieces. Each of the cubes was wrapped in aluminum foil lined with parchment. The composition of the broth cube according to GOST 796-41 included a small amount of water, salt, flavored fat, spices. The weight of one dry cube was 4 grams, which was enough to prepare 200 milliliters of broth.
#4
Packaging for meat bouillon cube
#3
читать дальшескрыть
00:00
00:00
1x

Packaging for meat bouillon cube

Время создания
1930s
Место создания
Moscow, the USSR
Размер
1,7x6,8x4,7 cm
Техника
factory production
Коллекция
0
Наведите камеру вашего смартфона, чтобы открыть в приложении
Поделиться
ВконтактеОдноклассникиTelegram
Разместить на сайте
Скопировать ссылкуСкопировано
Скопировать код
Открыть в приложении
Чтобы увидеть режим дополненной реальности в действии:
  1. Установите приложение ARTEFACT для 
  2. iOS или Android;
  3. Найдите выставку «Картины в деталях»
  4. Нажмите на кнопку «Начать просмотр» и наведите камеру на картину;
  5. Перелистывайте картины на компьютере и следите за происходящим на экране смартфона.
 
«Циничные карты» культурный шок в бесплатной онлайн игре!
Мы используем Cookies
Во время посещения данного сайта, Минкультуры России может использовать общеотраслевую технологию, называемую cookie. Файлы cookie представляют собой небольшие фрагменты данных, которые временно сохраняются на вашем компьютере или мобильном устройстве, и обеспечивают более эффективную работу сайта. Продолжая просматривать данный сайт, Вы соглашаетесь с использованием файлов cookie и принимаете условия.
Подробнее об использованииСкрыть
Содержимое доступно только на русском

X

Нашли опечатку?...

%title%%type%